Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Clara och Nils besöker 89-åriga Inga-Britt med sina A-traktorer. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Här kör Clara och Nils A-traktor mellan brukarna i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar med egna A-traktorer har fått sommarjobb inom hemtjänsten i två värmländska kommuner. Det är Karlstad och Årjängs kommuner som har anställt ungdomar i hemtjänsten under sommaren. 

I Karlstads kommun är det sex ungdomar med A-traktorer som fått jobb inom hemtjänsten. I Årjäng fem. Ungdomarna gör allt ifrån att städa, transportera material, köra ut matlådor till att bara umgås eller ta en promenad med brukare som så vill. Alltså serviceinsatser som man inte behöver någon vårdutbildning till.

– Vi får träffa många nya människor och man känner att man hjälper till, säger Clara Johansson som jobbar i Vålberg med omnejd.

Nils Emsevik tyckte först att det var lite nervöst att de skulle städa i andras hem, men han har redan vant sig efter ett par veckors jobb. Och han märker också skillnad i bemötande från de äldre.

Vill bryta normen

– Vi vill gärna bryta normen kring A-traktorer, att det inte bara handlar om hög musik och stök, säger han.

I Årjäng jobbar de nära centralorten. I Karlstad är det kommunens ytterområden, Skåre, Vålberg, Skattkärr och Väse som gäller.

89-åriga Inga-Britt Paulsson är en av brukarna inom hemtjänsten i Vålberg som nu under sommaren får hjälp av A-traktorungdomarna.

Hjälp med städning

– Jag får hjälp med städning, och så vill jag gärna att de ska plocka ur diskmaskinen för det har jag svårt att klara själv.

Ungdomarna får avtalsenlig lön och ersättning för sin drivmedelskostnader under arbetstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.