Foto: TT

Första privata äldreboendet öppnar i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Takterass, måltider med matglädje, surfplattor, kulturell spis och utevistelse varje dag. Det är vad Karlstad kommun och företaget Aleris Plaza säger sig kunna erbjuda kommunens äldre när ett nytt boende öppnar på Orrholmen vid årsskiftet 2019/2020.

– Det är spännande och kul, säger kommunalrådet Marléne Lund Kopparklint (M).

Det är utifrån vad äldre som tillfrågats uppger sig vilja ha, i kombination med resultat från äldreforskning, som företagets verksamhet har utformats. De äldre utlovas omsorg efter sina egna förutsättningar och behov, måltider som en stund av matglädje och samvaro, utevistelser varje dag och surfplattor. Kultur är också något man prioriterar.

Karlstad kommun kommer att abonnera 36 av de 60 lägenheter i höghuset, som enligt bygglovsansökan ska bli 17 våningar högt, och som planeras vara inflyttningsklara om ett och ett halvt år.

– Vi har i nuläget behov av 36 platser, säger Marléne Lund Kopparklint (M), kommunalråd och ordförande i vård och omsorgsnämnden i Karlstads kommun.

”Lyxiga vårdboenden”

För att få en plats söker man och får genom kommunen genomgå en vanlig biståndsbedömning. Man kan som vårdtagare inte välja att få en plats på ett specifikt boende, men kan enligt kommunen vid en utredning alltid lämna önskemål om var man skulle vilja bo.

I fastigheten kommer också 34 lägenheter för trygghetsboende att rymmas.

Det låter som ett ganska lyxigt boende...?

– Vi har redan idag ganska lyxiga vårdboenden i kommunen. Det finns bland annat SPA, utegym, vinterträdgård och solrum. Så det finns inom våra egna boenden också men detta sticker ut för att det är ett lite annat koncept, säger Lund Kopparklint. 

Första i privat regi

Boendet kommer att bli det första i kommunen helt i privat regi.

– Det är fantastiskt bra för valfrihetens skull att vi kan ha olika alternativ i Karlstad. Att man som Karlstadbo kan välja, men också välja bort något annat. Ett brett utbud är viktigt.

Kostar samma

Priset som debiteras kommunen kommer enligt Lund Kopparklint att bli ungefär detsamma som för övriga vårdboendeplatser som erbjuds idag och för vårdtagaren innebär det också samma kostnad.

Kan man som vårdtagare känna sig trygg med tillsynen även i den här privata formen?

– Vi kommer att utöva samma tillsyn som på andra boenden så man kan känna sig helt trygg.

En tid efter inflyttningen kommer kommunen att utvärdera boendeformen.  

– Är detta en framgångsfaktor så kan vi absolut tänka oss fler alternativa driftsformer och ta in mer privata alternativ.

Alla partiet i vård- och omsorgsnämnden utom Vänsterpartiet var eniga i beslutet som togs i nämnden i maj och nu har vunnit laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.