Marie Oudin (M), oppositionsråd i Kristinehamn, hoppas att #jagjulhandlarlokalt ska hjälpa de lokala handlarna. Foto: SVT

Moderaterna i Kristinehamn taggar till på julhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Kristinehamn utmanar de andra partierna att hjälpa handlarna i stan. Under #jagjulhandlarlokalt uppmanas man visa att man stöttat den lokala handeln.

– Det är viktigt att vi är trogna den handeln vi har i Kristinehamn för att fler ska kunna etablera sig här och för att handlare ska kunna vara kvar i kommunen, säger Marie Ouhlin (M), oppositionsråd.

Moderaterna i Kristinehamn försöker inför julhandeln i år få folk att stanna kvar i stan och handla julklappar och julmat där.

Under #jagjulhandlarlokalt uppmanas politiker att lägga upp en bild på sitt kvitto för att visa att man köpt julmat och julklappar i centrum.

– Det är positivt och sen är det lite kul att bli utmanad. Det är att skapa debatt och skapa fokus på en viktig fråga, säger Ann-Marie Wallouch (V), kommunalråd.

Vänsterpartistiska kommunalrådet Ann-Marie Wallouch ser positivt på kampanjen. Foto: SVT

”Tappar kunder varje månad”

Företagaren Charlotte Nilsson driver café i Kristinehamn och har nio anställda. Hon är också ordförande för centrumföreningen Omtänksamma Kristinehamn och hon är orolig för centrumhandeln.

– Vi har mycket mindre besökare än förut och det känns. Jag kan se att jag tappar kunder varje månad, mellan 500 och 1.500 kunder i månaden. Det är mycket, säger Charlotte Nilsson.

Företagaren Charlotte Nilsson driver café i Kristinehamn och hon är orolig över centrumhandeln. Foto: SVT

Enligt Charlotte Nilsson är e-handeln en av de stora orsakerna till att folk inte längre åker in till centrum. Hon tycker att folk borde inse vad konsekvenserna kan bli av det.

– Man får tänka på att det är ens släkt, vänner och familj som har jobb när ett levande centrum och affärer finns. Försvinner vi, ja då försvinner jobben och ingen vill flytta hit då.

Hoppas på nya företag

Kommunen har tagit beslut om att göra om torgen och bygga en stadspark. Även om en del affärslokaler gapar tomma i centrum finns det enligt kommunalrådet Ann-Marie Wallouch företag som vågar och vill etablera sig.

– Vi har nya förfrågningar då och då. Men det är klart, om vi inte visar på att vi har en bra handel, riskerar vi att missa förfrågningar framåt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.