Magisk musikal i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Fågelskrämman, Plåtmannen och Lejonet – det är några av figurerna i stormusikalen Trollkarlen från Oz som man just nu kan se på Musikhögskolan Ingesunds stora scen. Bakom uppsättningen står ett 90-tal högstadieungdomar på Estetiska skolan i Arvika.

Trollkarlen från Oz är en av de riktigt klassiska musikalerna, kanske mest känd för filmatiseringen från 1939 med Judy Garland i huvudrollen som Dorothy, flickan som via en orkan hamnar i fantasilandet Oz.

I Estetiska skolans uppsättning är det Hildur Berglund Eklund som axlar Judy Garlands klassiska roll.

– Det svåraste är att spela den här ganska förskräckta men modiga 12-åringen som ibland är jätterädd och feg, men ändå kan stå upp och säga ifrån om något är fel.

Hildur Berglund Eklund axlar Judy Garlands klassiska roll som Dorothy och Josef Larsson Asplund spelar Fågelskrämman. Foto: SVT

Tema: Vänskap

Musikalens huvudtema är vänskapen mellan Dorothy, hunden Toto och de udda existenserna Fågelskrämman, Plåtmannen och Lejonet. Alla saknar de, och drömmer om något.

– Vid första anblicken kanske jag verkar tuff när jag hoppar in och skrämmer dem, men jag är ganska feg egentligen, säger Jacob Ehlers, som spelar det ständigt skräckslagna Lejonet.

Önskar sig en hjärna

– Egentligen är han ganska smart, men eftersom han inte tror att han är det  dummar han ner sig, sammanfattar Josef Larsson Asplund sin karaktär Fågelskrämman, vars hetaste önskan är att få en hjärna.

– Jag har inget hjärta och det är väldigt hemskt, för jag är egentligen väldigt känslosam, men det är ju svårt utan hjärta, säger Cecilia Werling som gestaltar Plåtmannen.

”Barnen leker fram sagan”

Sammanlagt står ett 90-tal elever på scenen i ett myller av mer eller mindre osannolika karaktärer – allt från talande träd till flygande apor gör entré.

– Jag tror att det hade varit betydligt svårare att sätta upp den här musikalen med vuxna i rollerna, säger regissören Malin Axelsson.

– De har inte samma fantasi. Barnen leker fram den här sagan, och då blir det lättare!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.