Hammarlundens skola kommer att göras om till en ren F-6-skola. Foto: SVT

Majoritetens skolförslag på Hammarö röstades igenom

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet som togs ikväll är ett inriktningsbeslut, där man ska fortsätta titta på förslaget om ett nytt stort högstadium på Hammarö.

Den politiska majoriteten på Hammarö kommun fick igenom sitt skolförslag på kommunfullmäktige med minsta möjliga marginal, 15-14 vid votering, och flera ordinarie s-ledamöter saknades på fullmäktigemötet.

– Det är gott att vi kommit så här långt, så att både elever, pedagoger och lärare vet att vi jobbar vidare med skolfrågan, säger Per Aspengren (S), kommunalråd på Hammarö.

”Det är en splittring”

Förslaget går bland annat ut på att det blir ett gemensamt högstadium på gamla Hammarö utbildningscenter, att Hammarlunden renoveras och blir en ren F-6-skola och att Lillängsskolan avvecklas. Kvällens beslut innebär att man nu ska utreda vidare kostnader och en tidsplan för skolförslaget.

Det blev en ganska tuff debatt och ni vann med minsta möjliga marginal...

– Ja visst blev det så men vi ganska överens egentligen, när vi haft diskussioner, säger Per Aspengren.

Oppositionen är, som SVT Nyheter Värmland tidigare har berättat, starkt kritiska till förslaget om en enda stor högstadieskola för 750 barn.

– Det visar ju på lite oenighet inom majoriteten eftersom det blev 15-14 i voteringen. Och ganska många av de ordinarie ledamöterna ersattes av ersättare ikväll, det tycker jag talar sitt eget språk. Det är en liten splittring inom socialdemokraterna, säger Bosse Henriksson (M) efter kvällens fullmäktigemöte.

En av de som öppet valde att avstå var Sara Asp, (S). Hon lyssnade på radiosändningen från mötet en våning ner.

– Det är ett för dåligt ekonomiskt underlag. Jag kan inte stå bakom ett beslut på så dåligt underlag. Jag har ett ansvar gentemot mina väljare, säger Sara Asp (S).

Vilja att mötas

Till skillnad från de flesta andra kommuner handlar skolproblematiken på Hammarö om att skapa plats för ett ökat antal elever. Under debatten i fullmäktige uttryckte många partier en önskan att hitta ett bredare förslag och kompromisser. Nu återstår att se vad den fortsatta utredningen leder fram till.

Kan ni komma närmare varandra i frågan?

– Ja jag känner hopp om att vi ska komma till samförstånd på något sätt, vi får jobba mot det i alla fall, säger Bosse Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.