Foto: SVT

Maktskifte i Sunne

Uppdaterad
Publicerad

Från första september tar en allians med Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna över styret i kommunen från Socialdemokraterna och Hela Sunne.

Från första september tar en allians med Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna över styret i kommunen från Socialdemokraterna och Hela Sunne.

– Det här är oerhört tråkigt för Sunne, det innebär att det lång tid framöver blir olika diskussioner om vem som ska ha vilka uppdrag, säger Tobias Eriksson (S), kommunalråd i Sunne som räknar med att lämna posten från 1 september.

Inga kompromisser

Orsaken till maktskiftet är att samarbetet mellan Socialdemokraterna och det lokala partiet Hela Sunne inte fungerat. De lyckades till exempel inte komma överens om ett gemensamt budgetförslag.

– I politik handlar det om att ge och ta och att kompromissa, men det har inte fungerat, säger Tobias Eriksson.

– Det är tråkigt. Vi har inte heller fått gehör för våra hjärtefrågor så det har inte funnits chans till kompromisser. Dessutom har vi haft olika syn på ekonomin, vi är på väg mot ett stort underskott nästa år och det innebär att vi måste spara för att klara det, säger Anders Broman, partiledare för Hela Sunne.

Sökte samarbete med Centerpartiet

Socialdemokraterna ville få till ett samarbete med Centerpartiet, för att styra tillsammans, men det föll inte Centerpartiet i smaken.

– Först och främst hade vi olika åsikter om hur budgeten för nästa år skulle se ut. Sedan tycker vi att deras sätt att leda kommunen inte varit tillfredställande utan vi hävdar att vi har bättre förutsättningar för att göra det, säger Karl-Johan Adolfsson, Centerpartiet.

Blir tungan på vågen

Den nya allians som väntas ta över från 1 september har inte egen majoritet i kommunen, men blir största block och kommer att tillsätta kommunalrådsposten, ordförandeposten i kommunstyrelsen och i övriga nämnder. Gunilla Ingemyr kommer att nomineras till att bli ordförande för kommunstyrelsen.

– Hon har varit 2 vice ordförande i två år och det är en lämplig träningsperiod hon har haft och skött det jobbet bra, så vi utgår ifrån att hon kommer att vara en bra ledare för kommunen.

Anders Broman säger att partiet, hela Sunne, ändå kommer att ha inflytande på politiken i Sunne.

– De tre borgerliga är ju i minoritet och vi blir tungan på vågen, säger han

Snabbt slut

Tobias Eriksson tycker det är tråkigt att redan sluta, eftersom han menar att det tar uppemot en mandatperiod att få igenom ändringar. Nu lämnar han posten redan efter ett och ett halvt år.

– Vi har fått igenom många besvärliga frågor som vi har lyckats att lösa och de kommer nu framöver att bli synliga för kommuninvånarna och det är väl det man gärna skulle vilja vara med och tillsammans skörda frukten av, säger Tobias Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.