– Målet finns för att vi ska kunna få upp bra skogar, med rätt träd på rätt mark, säger Jenny Morgansson, projektledare på Skogsstyrelsen i Värmland.
Målet att föryngra med tall på 80 procent av de magra markerna, marker som är näringsfattiga, finns för att öka motståndskraften i skogarna och minska angrepp från till exempel granbarkborre och skador från stormar och vilda djur.
Viktigt att öka tallbeståndet
I motsats till gran trivs tallen med att växa på mager mark och den är också mer tålig för torka. Enligt Skogsstyrelsen är det viktigt att öka tallbeståndet, bland annat eftersom betestrycket från vilda djur minskar på lövträd som sälg, lönn och asp när det finns mycket tall som viltet kan äta av istället.
– Det är viktigt att de lövträden kan växa upp och bli gamla, eftersom de bidrar med biologisk mångfald, säger Jenny Morgansson.
Väljer skogsägaren istället att föryngra med gran på mager mark så riskerar den att tappa livskraft efter några år eftersom den inte får tillräckligt med näring. Då är risken större att den till exempel angrips av granbarkborre.
Ju fler desto bättre
Men i Värmland är det bara 65 procent av de magra markerna som har föryngrats med tall, och det är en bit kvar innan målet på 80 procent nås. Jenny Morgansson på Skogsstyrelsen fortsätter därför sitt arbete att informera skogsägare om vilka vinster som finns med rätt träd på rätt plats.
– Ju fler som föryngrar med tall desto större chans att fler träd överlever, säger hon.
Hör henne berätta i klippet ovan om varför Värmland inte når målet.
Andel mark som föryngrats med tall i värmland
En sammanvägning av Skogsstyrelsens tre senaste inventeringar visar att 65 procent av den näringsfattiga, magra, marken i Värmland hade föryngrats med tall.
I statistiken är Värmland uppdelat i nio älgförvaltningsområden, ÄFO, och av dem är det två som når upp till målet att 80 procent av den magra marken ska föryngras med tall.
ÄFO 2 Finnskogen 73%
ÄFO 3 Fryken/Glafsfjorden 59%
ÄFO 4 Klarälven/Fryken 85%
ÄFO 5 Örten 65%
ÄFO 6 Wermlandsberg 88%
ÄFO 7 Glaskogen 48%
ÄFO 8 Vänerbygden 73%
ÄFO 9 Bergslagskanalen 42%
ÄFO 10 Vänern/Möckeln 60%
Källa: Skogsstyrelsen