Foto: SVT

”Man har inte tagit hänsyn till vad som är lämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har 106 personer bekräftats smittade med covid-19 efter tantrafestivalen på Ängsbacka kursgård. Antalet väntas bli fler.

 – Det är bekymmersamt med ett så stort utbrott. Vi testar både personer med symptom och utan, och jag räknar med att antalet bekräftade fall kan stiga ganska kraftigt, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

I dagsläget har ingen större smittspridning skett från Ängsbacka ut i resten av samhället.

Anna Skogstam bedömer att utvecklingen kunnat bromsas om ansvariga på kursgården kontaktat Smittskydd tidigare. Flera dagar hade passerat och många hade utvecklat symptom när arrangören tog kontakt.

50-tal isolerades

Cirka 500 personer deltog i festivalen som ägde rum för ungefär två veckor sedan. Smittskydd kontaktades under förra veckan och ett aktivt smittspårningsarbete har pågått sedan dess.

Till en början var ett 50-tal personer isolerade på kursgården. Man har arbetat för att så många som möjligt skulle kunna lämna platsen på ett säkert sätt.

– Man har försökt i möjligaste mån att isolera, men eftersom så många varit där har det inte varit möjligt, säger Anna Skogstam.

SVT Nyheter Värmland har pratat med Kjell Andersson, styrelseordförande för Ängsbacka kursgård AB, som avböjer att kommentera händelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.