Husen är utan anmärkningar, säger Trivselhus och bostadsrättsföreningen. Jennica Acar, som bott där, har en helt annan upplevelse. Foto: SVT

Treårig tvist om byggkvalitén på Kartberget i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

I tre års tid har två familjer på Kartberget tvistat med sin egen bostadsrättsförening och Trivselhus, som byggt de nya lägenheterna där. De inblandade har haft helt olika syn på byggets kvalitet och historien visar tydligt hur dåligt konsumentskyddet är.

– Du får ju inte hjälp någonstans, säger Jennica Acar som nu flyttat till en hyresrätt.

En kort tid efter att familjen Acar flyttar in i sin nybyggda bostadsrätt på Kartberget börjar de misstänka att allt inte står rätt till. Det uppstår en vattenläcka i köket och ytterdörren, som ska fungera som brandcellsskydd, glipar. Men framförallt har de problem med lyhördhet och vibrationer i väggarna.

– Vi hörde allt som pågick från toaletter och så vidare, säger Jennica Acar.

I klippet ovan berättar Jennica Acar mer om problemen.

Byggbolaget, Trivselhus, vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl till SVT att alla fel de sett är åtgärdade. De skriver också:  ”Vi har haft klagomål på överhörning mellan två lägenheter i samma våningsplan, men vid kontrollmätning har detta inte visat sig vara en brist. ”

Bostadsrättsföreningens ordförande, Peter Alfredsson, tycker att det är tråkigt att det uppstått en tvist men menar att föreningen inte har något att dölja.

– De andra som bor här är nöjda med sina lägenheter.

Dåligt konsumentskydd

Varken Allmänna reklamationsnämnden eller Konsumentverket tar upp sådana här tvister och i våras slog Riksrevisionen fast att konsumentskyddet vid köp av nyproducerade bostadsrätter är dåligt.

Att sälja lägenheten vidare var inte ett alternativ för familjen Acar. Deras uppfattning var ju att den inte var värd samma summa som de köpt den för och eftersom de själva uppmärksammat flera brister skulle de blivit tvungna att även upplysa nästa ägaren om dem.

Alternativet blev då att vända sig till en advokatfirma och stämma bostadsrättsföreningen för att få häva köpet. De tog alltså risken att förlora i domstol och behöva stå för både sina egna och motpartens rättegångskostnader – och fortfarande inte bli av med lägenheten.

– Jag hade ju varit skuldsatt, jag och min familj, för resten av livet, säger hon.

”Som ett fängelse”

Men stämningen gick aldrig så långt som till en förhandling i domstol. Istället kom man överens om en förlikning och bostadsrättsföreningen köpte tillbaka lägenheten.

– Fantastiskt. Jag är ute. Det har varit som ett fängelse, man bara väntar på att få komma därifrån, säger Jennica Acar.

Nu har bostadsrättsföreningen sålt lägenheten vidare och är enligt både dem och Trivselhus besiktigad på nytt, utan anmärkning.

– Jag tycker att vi hittade en bra lösning, säger Peter Alfredsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.