Månaden då flest börjar nätdejta

Uppdaterad
Publicerad

I februari blir flest singlar medlemmar på dejtingsajter. Men det är inte bara nätdejting som gäller, för singelaktiviteterna blir allt fler. Men alla är inte ute efter att träffa en partner...

Aktiviteterna för de som vill träffa andra människor når hela tiden nya grupper. Det kan handla om vinprovning, singelkryssningar, singelshopping eller danskurser. Ja, till och med kyrkan ordnar ”singelmingel”. Bredden på vilka som söker sig till en singelaktivitet kan skilja sig mycket åt.

– Ålderkategorierna kan se lite olika ut, det finns till exempel singelföreningar som kanske har ett något äldre skikt medan vissa dejtingsajter har en något yngre målgrupp, säger Andreas Henriksson, sociolog och forskare på Karlstads universitet. Han har precis skrivit en avhandling om just singelaktiviteter.

– Vissa aktiviteter är mer inriktade på att man ska träffa någon medan andra syftar mer till att skapa gemenskap.

Missförstånd uppstår lätt

Eftersom aktiviteterna har olika syften och olika målgrupper kan det lätt uppstå missförstånd bland deltagarna.

– Ett exempel är på ett ställe som är mer inriktat på gemenskap eller seriösa relationer så kan det komma människor som är mer intresserade av sex eller tillfälliga relationer. De blir väldigt snabbt uteslutna ur gemenskapen och man visar rätt tydligt att de passar inte in här. Det har jag sett flera exempel på, säger Andreas Henriksson.

Men långt ifrån alla deltagare är ute efter sex eller seriösa relationer.

– Det man säger är att man vill leva ett mer meningsfullt liv som singel och att man inte gör det om man inte är ute och rör på sig. Och de här singelaktiviteterna är ett bra ställe att träffa nya människor på. Det är ett ställe att ha roligt på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.