Orienterare springer mot målgång under förra årets upplaga av tävlingen som då gick i Dalarna Foto: Adam Ihse / TT

Många boenden fullbokade inför O-ringen

Publicerad

Madrass på golvet i en skolsal, övernattning i en tågkupé, privatboende eller plats på en camping. Ja, det är några av boendemöjligheter som fortfarande går att boka inför sommarens stora evenemang O-ringen i Arvika.

– Vi har väldigt stor efterfrågan på husvagnar, berättar generalsekreteraren för orienteringstävlingen.

Närmare 10.000 orienterare är anmälda och många övernattningsmöjligheter i västra Värmland är redan uppbokade.

– En hel del bor på vår camping, där vi har 2.400 platser, men ungefär häften av alla deltagare vill ha lite bättre standard, och då är det framförallt privatboenden vi har kvar att erbjuda. De flesta hotell och vandrarhem i västra Värmland är sedan länge uppbokade, säger Christina Gabrielsson, generalsekreterare för O-Ringen Värmland 2017.

Arrangörerna söker nu ännu fler privata boenden, framförallt mindre och inte alltför dyra. Och husvagnar att hyra.

– Vi har väldigt stor efterfrågan på husvagnar. Många kanske bor långt härifrån och vill hellre hyra en husvagn på plats, än dra en över hela landet.

Mer i kassan för branschen

Vd:n för Visit Värmland Jonas Jacobsson ser inga större problem med att alla gästbäddar är bokade vissa veckor, som till exempel under O-ringen och rallycrosstävlingarna i Höljes. Han är snarare nöjd att beläggningen på länets gästbäddar ökat det senaste året.

– Vi har färre bäddar än tidigare, men det är bättre beläggning, vilket betyder ökad lönsamhet för branschen, säger Jonas Jacobsson och berättar att antalet gästnätter i Värmland ökade med 4 procent under 2016, medan riket som helhet hade en ökning på 3 procent.

Foto: SVT

Det finns ingen enskild förklaring till att fler övernattar i Värmland, men stora evenemang, konferenser och en ökning av  antalet kinesiska turister på genomresa är några orsaker.

 – Värmland är ett av de län som har högst andel internationella gäster. Förra året stod internationella gäster för 37 procent av det totala antalet gästnätter. Framförallt handlar det om norska gäster, men också besökare från Tyskland (123.000 gästnätter), Kina (59.000 gästnätter), Nederländerna (40.000 gästnätter) och Danmark (31.000 gästnätter), berättar Jonas Jacobsson.

LÄS MER: Kinaturismen har stor potential

Och ökningen fortsätter

Under första kvartalet 2017 ökade gästnätterna i Värmland med 5 procent jämfört med första kvartalet 2016. Det är främst besökare från Sverige, Tyskland, Nederländerna och Kina som står för ökningen. Totalt rör det sig om 13.000 fler gästnätter än motsvarande period 2016.

Inför förra årets turistsäsong hade antalet hotellbäddar minskat kraftigt då ett flertal hotell och vandrarhem gjorts om till flyktingboenden. 2014 fanns 10.383 bäddar, förra året 9.009. En minskning med närmare 1.400 bäddar. Något som framförallt märkts av i norra Värmland. Flera asylboenden har nu stängt, men inget av dem har hittills återgått till hotell- och vandrarhemsverksamhet.

– Nej, varken Uddeholms Hotell, Björns värdshus eller Hedegårds pensionat är längre asylboende, men inget av dem har återgått till turistverksamhet, konstaterar Maria Johansson, turistvärdinna i Hagfors kommun.

LÄS MER: Tomma hus när asylboenden stänger

Öde och till salu

Både Uddeholms Hotell och Björns värdshus står öde och är till salu. Ägarna till Hedegårds pensionat utanför Ekshärad har, enligt Maria Johansson, inte riktigt bestämt ännu om de ska fortsätta verksamheten eller sälja.

– Jag hoppas verkligen att de fortsätter, särskilt under sommaren har vi stor efterfrågan och vissa veckor är det riktigt svårt att hjälpa alla som hör av sig till oss, säger hon.

Bland annat arrangerar Hagfors Uddeholms ridklubb en stor dressyrtävling en helg i slutet av juli, och då är i stort sett allt fullbokat i närområdet.

– Kanske kan vi hjälpa till att hitta boende i en privat stuga, eller möjligen i stugbyn vid campingen, men då får man inte ställa alltför höga krav på boendet, säger Maria Johansson.

Även Vildmark i Värmland konstaterar att utbudet av boende är ungefär densamma den här sommaren, eftersom de asylboenden som avvecklats inte återöppnat för turister.

– De flesta av våra gäster väljer hela paket med flottur. Men visst finns det några som också gärna vill bo på hotell eller vandrarhem, kanske i början eller slutet av vistelsen, och då kan det vara svårt att hitta något, säger Anders Junler på Vildmark i Värmland.

Populärt att cykla

Förutom evenemang och kanotturismen är cykelturismen det som ökar mest i norra Värmland just nu.

Regeringens satsning ska gå till att stärka fritidsverksamheten. Foto: Privat

– Det är väldigt populärt och det som växer mest, säger Maria Johansson och berättar att många vill cykla både på Klarälvsbanan och även vidare norrut på Klarälvsleden. En lång sträcka, som kräver flera övernattningar om cyklingen sker i lugnt tempo.

– Tyvärr har ingen inga färdiga cykelpaket med övernattning. Det skulle vi gärna vilja erbjuda våra gäster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.