Från festivalområdet. Människorna på bilden har inget med texten att göra. Foto: SVT

Många fall av sexuella ofredanden under festivalen

Uppdaterad
Publicerad

Under gratisfestivalen Putte i Parken i Karlstad har polisen fått in minst 16 fall av sexuella ofredanden, där tjejer i publikhavet blivit tafsade på rumpa och bröst.

Antalet fall av sexuellt ofredande under Putte i Parken fortsätter att strömma in. Enligt TT handlar det om minst 16 fall, och det kan röra sig om fler. Tjejerna har blivit tagna på brösten eller rumpan, fått händer instuckna under kläder eller blivit kyssta mot sin vilja.

– Det är förjävligt, på ren svenska. Det är ju fruktansvärt trångt där i publikhavet, och då har unga killar kommit fram och tafsat på tjejerna, säger Per-Arne Eriksson, vakthavande befäl på polisen i Värmland till SVT.

Tjejer mellan 12 och 18 år drabbade

Händelserna har skett framför scenen under spelningarna, och det är unga tjejer i åldrarna 12 till 18 år som drabbats, uppger TT. En person har också blivit av med sin plånbok i samband med tafsandet.

– Det är samma beteende, det är grupper med unga killar, mellan sju och åtta stycken som kommit fram till tjejer i publikhavet och tagit dem på brösten och rumpan.

Två gripna för händelserna

Polisen gick först ut med uppgifter att de misstänkta var ensamkommande flyktingbarn. Under måndagen har polisen ändrat i uppgifterna. I vissa av fallen har gärningsmän pekats ut på plats, och två killar, 16 och 17 år gamla greps av polis under kvällen.

På vilket sätt har killarna identifierats?

– Tjejerna har pekat ut vilka de är, sedan tar polisen identifikation på dem på plats.

Finns det några vittnen till händelserna?

– Det kan jag inte svara på. Det är sånt de får titta på i anmälningarna sedan och analysera, samköra, se mönster och eventuellt höra vittnen igen, säger Per-Arne Eriksson.

De två gripna personerna släpptes senare och hämtades av personal på HVB-boendet där de bor. De kommer att höras av polis under dagen.

Polisen ser allvarligt på händelserna, och säger att man kommer ta höjd inför kvällen då festivalen fortsätter.

– Vi har höjd vaksamhet idag och samtal med ordningsvakter på plats, säger Per-Arne Eriksson, vakthavande befäl på polisen.

Den här artikeln har ändrats. Orsaken till det är att polisen under måndagen tog tillbaka uppgifter om att de misstänkta var ensamkommande flyktingbarn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer