Dessa björnspår hittades för några dagar sen öster om Sysslebäck. När länsstyrelsens rovdjursbesiktare tog bilderna var spåren bara några timmar gamla. Foto: Länsstyrelsen Värmland/Per Larsson

Många felrapporter om björnspår i vårsolen

Publicerad

Björnarna i norra Värmland går så här års ur idet och länsstyrelsen i Värmland får in många obeservationer om björnspår. Men det är inte alla spår som faktiskt är efter björn – det kan lika gärna vara från järv.

– Det är så pass mycket järv i Nordvärmland och det är ofta som det kommer rapporter, där det inte är björnspår utan järv, säger Maria Falkevik, rovdjuransvarig på länsstyrelsen i Värmland.

När solen ligger på snön smälter spåren snabbt ut och blir mycket större. Då är det lätt att missta järvspår för björnspår.

– Det förekommer ofta vid rapporter om rovdjur över lag. Det är värt att titta på steglängden också. Men det är inget problem, vi vill ha in spårobservationer från folk.

Obekräftad björnrapport i Björneborg

Enligt Falkevik har man ännu inte fått någon observation av björnhona med unge i år i länet, de stannar längre i idet än hanarna.

– Men vi har en obekräftad rapport om björn i Björneborg utanför Kristinehamn. Men vi har inte fått någon information om det än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer