Pia Bland Thörnroos, rättslig expert på Skattverket Foto: SVT / Janerik Henriksson/TT

Många gör avdrag för solel och laddstolpar

Publicerad

Sedan årsskiftet kan den som installerar grön teknik, exempelvis solceller, få en skatterabatt direkt på fakturan och ansökningarna strömmar in till Skatteverket.

– Det har varit otroligt populärt. Vi har redan betalat ut 70 miljoner kronor, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos

Skattereduktionen omfattar både arbetskostnad och material för den som installerar solceller, laddstolpar för elfordon och system för lagring av egenproducerad el. Maxbeloppet per person och år är 50 000 kronor. 

Redan i april hade Skatteverket betalat ut mer än en tredjedel av årets budgeterade summa på 198 miljoner kronor. Men alla som är berättigade kommer få göra avdraget, även om budgeten överskrids lovar Pia Blank Thörnroos.

Är intresset större än väntat?

– Vi hade nog väntat oss ett stort intresse. Vi ju såg ju i samband med ROT-avdraget att det finns ett stort intresse när det blir såpass lätt att få skattereduktion och även på låga belopp direkt vid köpet.

I klippet berättar Pia Blank Thörnroos mer om vad som gäller. 

Skattereduktion för grön teknik ges för:

1. Installation av nätanslutet solcellssystem.

    Skattereduktion ges med 15 procent av kostnaden för arbete och material.

2. Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi.

    Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.

3. Installation av laddningspunkt till elfordon.

    Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.

källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.