Se bilderna från samlingsplatsen i Kil och hör hur polis och kortege-deltagare resonerar kring att samlas mitt under en pandemi. Foto: SVT

Många samlades för den årliga påskkaravanen mellan Kil och Charlottenberg

Uppdaterad
Publicerad

Traditionen med den årliga påskkortegen av motorburna personer som startar i Kil och slutar i Charlottenberg samlade som vanligt mycket folk – trots coronapandemin.

Parkeringen i centrala Kil fylldes under påskaftons förmiddag med hundratals människor och bilar som skulle delta i kortegen till Charlottenberg, något som blivit en påsktradition för många.

Människor samlades trots pandemi och Folkhälsomyndighetens uppmaningar om att hålla avstånd till varandra, och det var inte bara från länet som folk slöt upp.

– Vi har också sett bilar från Luleå och Vilhelmina som är med, säger polisinspektör Magnus Lagerdahl som stod placerad i Kil.

Lika många som föregående år

Enligt Carola Olsson som är polisinsatschef i Arvika så var det ungefär lika många som åkte i karavanen nu som tidigare år.

– Men en skillnad är att bilarna kör mer utspritt i år. Det är ingen lång karavan, utan de kommer i klungor, säger hon.

Hur kan en sådan här tillställning vara tillåten mitt under coronapandemin?

– Ja, vi förstår ju dilemmat. Vi hade kunnat använda oss av vistelseförbud, alltså till exempel stängt av parkeringen där de samlas i Kil. Men då hade de åkt till andra ställen och det hade varit svårt för oss att hitta dem.

Se bilderna från samlingsplatsen i Kil och hör hur polis och kortege-deltagare resonerar kring att samlas mitt under en pandemi, i klippet ovan.

När det inte är pandemi och stängda gränser så går bilkortegen till Kongsvinger i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.