Så får unga stöd av kuratorerna på Första linjen. Hör kuratorn Sofie Rosell berätta. Foto: TT

Dramatisk ökning av unga som mår psykiskt dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin med distansstudier för framförallt gymnasieelever har gjort att många unga mår psykiskt dåligt. Det märks inte minst på Första linjen – den öppna mottagningen för unga med psykisk ohälsa. I exempelvis Karlstadsområdet har antalet patienter ökat med 60 procent de senaste två åren.

– Vi ser att allt fler unga söker för oro, nedstämdhet och stress, säger Christina Sand, enhetschef på Första linjen, en öppenvårdsmottagning för unga med psykiska besvär.

Hon berättar att mycket är kopplat till den distansundervisning som skett på framförallt gymnasiet, men även vissa högstadieskolor, till följd av coronapandemin.

– Många har svårt ta ansvar för studier, svårt med motivationen och känner sig ensamma när de inte får vara i skolan, säger Christina Sand.

När det känns extra tungt

Till första linjen kan barn och unga mellan 6 till 20 år vända sig när livet av någon anledning känns extra tungt. Och det har många gjort. Mottagningen har sett en kraftig ökning av unga som hör av sig. Inte minst nu under pandemin.

Förutom problem med skolarbetet kan det handla om allt från bråk med föräldrar eller kompisar, till mer existentiella frågor.

– Det är både bra och dåligt att vi ser en ökning. Bra att fler hittar oss och får hjälp, men tråkigt att det är så många som mår dåligt, säger Christina Sand.

Vill du kontakta Första linjen?

Här hittar du kontaktuppgifter till Första linjen: Första linjen unga Karlstadområdet, Karlstad-Hammarö-Kil-Forshaga-Grums

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.