Genrebild. Foto: TT

Många vapenägare i Torsby och Årjäng

Publicerad

I det närmaste var femte Torsbybo äger ett vapen och i Årjäng är det nästan lika hög andel av kommuninvånarna som är vapenägare. Det visar statistik från Polismyndigheten och SCB som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Det är kommuner i norra Sverige som hamnar högst vid jämförelsen av antalet vapeninnehavare och storleken på befolkningen i landets kommuner. Allra högst andel vapenägare har Arjeplog med 38 procent.

I Värmland toppar Torsby med 19 procent på en delad 27:e plats i landet,  följt av Årjäng med 18 procent och Eda 16 procent.

– Vanligast förekommande ändamålen för legalt vapeninnehav är jakt, följt av målskjutning. Troligtvis är det så att intresset för dessa ändamål är större i vissa delar av landet, säger Joakim Norenhag, processutvecklare och jurist på Polismyndighetens rättsavdelning, till Nyhetsbyrån Siren.

Andelen av invånarna i de värmländska kommunerna som är vapenägare. Grafik: Nyhetsbyrån Siren. Källa. Polismyndigheten/SCB Foto: Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer