Mångalen? – Inte så galet

Publicerad

Sov du dåligt i natt? I så fall kan det finnas något att skylla på. Många upplever att de sover sämre när det är fullmåne, och det finns vetenskapliga bevis för att det kan stämma.

– Det finns flera studier som visar på att vi får mer störd sömn under fullmåne, säger John Axelsson sömnforskare på Karolinska institutet i Stockholm.

Ljuset påverkar oss

Det är det starka ljuset som påverkar oss och gör att vi sover sämre. Det är samma påverkan som under sommartid när det är ljusare.

Det är inte bara störd sömn som vi enligt myterna ska påverkas av under fullmåne. Om månen kan styra ebb och flod kan den kanske styra vattnet i gravida kvinnor? På Centralsjukhuset i Karlstad har förlossningen en stor tavla som visar när barnen har fötts. Fullmånen är särskilt utmarkerad på tavlan.

– Tittar man på tavlan ser man att det inte föds fler barn under fullmåne, så den myter stämmer nog inte, skrattar barnmorska Ann-Marie Hagberg.

Mångalen?

Hur står det då till med humöret? Enligt myten ska vi ju bli mångalna. Polisen i Karlstad hjälpte oss att ta fram statistik på antalet anmälda brott under fullmåne och jämförde det med brottstatistik för veckan innan. Den snabba kollen visade inget samband mellan fullmåne och fler anmälda brott.

En av dem som ändå tror på månens kraft är Marie Törnqvist. Varje månad håller hon fullmånemeditation.

– Fullmånemediation innebär att man mediterar och tar emot fullmånens kraft för att komma i balans i kroppen, säger Marie Törnqvist.
Hon menar på att månens kraft är extra stark under fullmåne och om vi använder oss av den kraften så kan vi komma närmare oss själva.

Sömnforskaren skeptisk

Sömnforskaren John Axelsson är skeptiskt till att tillskriva fullmånen för mycket mening. Han menar att det finns lika många psykologiska förklaringar till att vi kan ha störd sömn, dåligt humör eller beter oss allmänt galet.

– Ser man att det är fullmåne så har man något att skylla på, säger John Axelsson.

Hur ska man då göra om man sover dåligt under fullmåne?
– Bra rullgardiner som stänger ute ljuset, tipsar John Axelsson om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer