Företagare döms till två års fängelse för ekonomisk brottslighet mot bostadsrättsförening. Foto: Henrik Montgomery / TT

Mångmiljonbelopp försvann från bostadsrättsförening på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

En företagare från Hammarö döms till två års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Mannen har fört över drygt sju miljoner kronor från en bostadsrättsförening på Hammarö till konton i sin egen koncern.

Företagaren har under lång tid varit verksam i fastighetsbranschen i bland annat Värmland och har flera konkurser bakom sig. I det aktuella fallet har han haft en förtroendeställning med fullmakt  i bostadrättsföreningen.

Vid 14 tillfällen under 2010 förde han enligt domen över totalt 7,4 miljoner från föreningens konto till konton i sin egen bolagskoncern. Pengarna användes sedan till övervägande del för att finansiera skulder i hans egna bolag. En återbetalning till bostadsrättsföreningen på 1,65 miljoner kronor skedde ett år senare.

Fängelse och skadestånd

Mannen dömdes idag av Värmlands tingsrätt för trolöshet mot huvudman. Eftersom domstolen anser att det handlar om ett grovt brott blir påföljden två års fängelse. Han ska även betala ett skadestånd på drygt 5,8 miljoner kronor till bostadsrättsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.