Mannen som blev skjuten i Kil har flyttats till Örebro och vårdas på intensivvårdsavdelning. Foto: SVT

Skjuten man i Kil flyttad för vård i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Den man som på tisdagen sköts av polis i Kil har under dagen flyttas till Örebro för operation. Han är fortsatt misstänkt för brott. Samtidigt pågår en utredning av polisernas agerande. Två stycken ska ha avfyrat sitt vapen.

– Det var ett skott av vardera polis, säger chefsåklagare Lars Morand.

Mannen som blev skjuten av polis under tisdagsnatten i Kil  har under onsdagsförmiddagen blivit flyttad till Universitetssjukhuset i Örebro för fortsatt vård. Mannen som är i 50-årsåldern har blivit opererad och vårdas nu på intensivvårdsavdelningen med livshotande skador, men läkare vid sjukhuset i Örebro bedömde på onsdagen att hans tillstånd är stabilt.

Poliserna utreds

Den skjutne mannen är misstänkt för försök till mord och grovt olaga hot mot tjänsteman. Parallellt med utredningen mot den skjutne mannen är händelsen rapporterad till Särskilda åklagarkammaren som handlägger misstankar om brott av poliser och andra inom rättsväsendet. Chefsåklagare Lars Morand har inlett en förundersökning om tjänstefel mot poliserna.  

– Vid sådana här händelser inleder vi regelmässigt en utredning om eventuellt tjänstefel och det är inget särskilt just i det här fallet utan det gör vi regelmässigt, säger chefsåklagare Lars Morand.

Just nu pågår ett arbete om att skaffa sig en bild om händelseförloppet. Enligt Lars Morands uppgifter har skotten avlossats av två poliser.

– Utifrån den beskrivning av hur händelseförloppet gått till finns det ingen anledning att misstänka brott, säger Lars Morand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.