Foto: Martina Hoogland Ivanow

Mårbackapris till Matti Bye

Publicerad

Musikern och kompositören Matti Bye får årets Mårbackapris.

Bye får priset för den nya musik han gjort till en rad stumfilmsklassiker, däribland Gösta Berlings saga. Enligt juryn har Matti Bye med sin musikaliska kvalitet bidragit till att Selma Lagerlöfs författarskap hålls levande.

– Mina passioner i tonåren var musik, film och litteratur. Jag spelade klassiskt piano och sprang och såg allt på Cinemateket i Stockholm. En dag frågade programredaktionen om jag ville spela till en stumfilm. Så började en lång bana med filmmusik, berättar Matti Bye i ett pressmeddelande.

Priset delas ut på Mårbacka den 23 augusti.

”Matti Bye tilldelas årets Mårbackapris. Med specialkomponerad musik, och fantasifull användning av olika instrument skapar Matti Bye ljudeffekter som gett klassiska stumfilmer nytt liv, gett berättelserna nytt djup och nya dimensioner. Steget från 1900-talets stumfilm till dagens digitala bildmedier innebär ett näst intill ofattbart tekniksprång, som Matti Bye lyckats överbrygga med musikens kraft. Matti Bye har med sin musikaliska kreativitet bidragit till att Selma Lagerlöfs författarskap hålls levande. Filmklassiker som Victor Sjöströms Körkarlen och Mauritz Stillers Herr Arnes penningar och Gösta Berlings saga kan nu i restaurerad form, tack vare Svenska Filminstitutet och Svensk Filmindustri, njutas av trogna cineaster, men också av en ny publik och nya generationer filmälskare, och beundrare av Selma Lagerlöfs författarskap.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer