Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns tråkigt att man ska behöva bli dålig så många gånger innan man får hjälp”. För Maria Jönsson tog det lång tid innan hon fick rätt mediciner mot sin allergi – hör henne berätta i klippet. Foto: Dahlia Poignant Khafagi/SVT

Maria fick vänta i år på att få en fungerande allergimedicin

Publicerad

För många allergiker pågår nu den mest besvärliga tiden på året. 

Enligt Astma- och Allergiförbundet lider cirka tre miljoner svenskar av pollenallergi. Maria Jönsson i Sysslebäck är en av dem. Hon sökte regelbundet vård för sina besvär under flera år, innan hon fick en medicin utskriven som kunde hjälpa mot symptomen.

– Vid det värsta tillfället vaknade jag på morgonen och kunde inte ens få upp ögonen, berättar hon.

På vårdcentralen hänvisades hon gång på gång till att ta receptfria läkemedel.

I klippet: Maria Jönsson berättar om hur det gick till när hon tillslut fick en medicin som hjälpte mot symptomen och Marianne Utterdahl (SIV) om Astma- och Allergiförbundets önskemål för allergisjukvården i länet.

Lågt betyg till Värmland

I 2022 års Astma- och allergirapport ger förbundets medlemmar ett lågt betyg för allergisjukvården i Värmland.

– Det behövs särskilt fler allergologer. Vi vill också att det ska finnas en astma- och allergisjuksköterska på varje vårdcentral, säger Ingalill Björn, tidigare förbundsordförande för Astma- och Allergiförbundet och numera vice ordförande för deras lokalförening i Karlstad.

”Brist på allergologer”

– Allergologer är det tyvärr brist på i hela landet. Sedan har vi ju olika stora vårdcentraler med olika förutsättningar, men även de som inte har en astma- och allergisjuksköterska på plats har tillgång till den kompetensen, säger Marianne Utterdahl (SIV), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.