Foto: SVT

Karlstadparken: ”Alla djur ska flytta”

Uppdaterad
Publicerad

Lillerudsgymnasiet, som sköter om djuren, har tagit beslut om att flytta alla djur. – Väldigt oväntat efter ett 16 år långt samarbete, säger Mariebergsskogen ABs vd Anna Lööf Falkman.

Igår fick Mariebergsskogen ABs vd Anna Lööf Falkman beskedet från Lillerudsgymnasiet: Från och med 1 september 2017 kommer Lillskogen inte längre skötas av elever från skolan och djuren flyttar då till Lillerud.

– Vi är ledsna över beskedet, framför allt för att samarbetet har varit så bra med Lillerudsgymnasiets personal. Beskedet är väldigt nytt, säger Anna Lööf Falkman.

”Svårt beslut”

Mariebergsskogen har runt en halv miljon besökare årligen och djuren i Lillskogen är mycket uppskattade. Orsaken till flytten av djuren är att skolan ser fler fördelar med att ha skolverksamheten samlad på ett och samma ställe.

– Vi är också väldigt nöjda med vårt samarbete, så på det sättet är det ett svårt beslut för oss. Men vi tror på att samla all skolverksamhet på ett ställe, säger Anders Westlund, rektor för Lillerudsgymnasiet AB, i ett pressmeddelande.

Framtidens park

Hur Lillskogen kommer se ut efter september 2017 är oklart.

– Vi hoppas att Lillskogen även i framtiden kommer innehålla djur. Det här en ny situation som även kommer innebära nya möjligheter. Hur det kommer se ut ska vi nu bena ut, säger Anna Lööf Falkman.

Hon betonar att beslutet inte var Mariebergsskogens:

– Men vi är inte helt handfallna, vi har en vision om stadsparken, där Lillskogen ingår, men hur det kommer se ut vet vi inte, säger hon.

”Kraftiga reaktioner”

Även nötboskapen på strandängarna kommer flyttas till Lillerudsgymnasiet.

Hur tror du besökare kommer reagera?

– Jag tror det blir kraftiga reaktioner och man kommer klart att deklarerar att man vill ha kvar djuren i Mariebergsskogen. Det gäller att hitta en långsiktig och stabil lösning, inte handla i panik, säger Anna Lööf Falkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.