Foto: SVT

Marius misstänktes för mordet på Kevin

Uppdaterad
Publicerad

Förhören var många och långa när de misstänkta mötte polisutredarna i Kevinfallet i Arvika för snart 19 år sedan. Marius, då 13 år gammal, var en av de som misstänktes och han blev förhörd vid ett stort antal tillfällen. Han var en de många som blev förhörda på ett sätt som nu kritiseras.

Efter Kevinfallets upplösning sände Sveriges Television dokumentären ”I skuggan av ett barnamord”. Där medverkade bland andra en familj i Arvika vars 13-årige son var en av de som misstänktes för att ha dödat fyraårige Kevin.

Maria Olsson är Marius styvmamma och berättade i programmet om familjens erfarenheter av mötena med polisen, förhör som nu kritiseras av flera psykologer och experter.

En dag kom Marius hem och berättade:

– Maria, polisen tror att det är jag som mördat Kevin.

Maria Olsson är Marius styvmamma Foto: SVT

”Krävde ett erkännande”

Beskedet blev en chock för familjen, det var ett fruktansvärd besked. Under två månaders tid skulle många och långa förhör genomföras med Marius.

– Det ledde ibland till att han ibland vägrade att ställa upp, men övertalades av socialen, berättar Maria Olsson.

– En gång tog polisen med honom till stranden i Dottevik där Kevin dödades och krävde att han skulle erkänna. Det var många liknande upplevelser.

– Jag skulle bedöma att Marius var med i minst 20 förhör. Och aldrig fanns någon advokat inkopplad. Bara socialfolk och psykologer.

Telefonavlyssnades

Utredningen drabbades också av att rättssamhället själva hamnade i domstol. Polisen genomförde en hemlig telefonavlyssning av familjen och åklagaren åtalades och dömdes för tjänstefel.

– Jag satt och pratade med min mamma och vänner. Det kändes overkligt att polisen i Arvika satt och lyssnade. När jag fick veta det här blev jag förbannad, fortsätter Maria i sin berättelse i SVT:s dokumentär.

I slutet av oktober 1998 kom beskedet vid en presskonferens att frågan om vem som dödade Kevin var löst. Det var två barn som var fem och sju år gamla.

– Några veckor innan hade polisen kommit hem till oss och förklarat varför Marius blev misstänkt. Hade hade varit på fel plats vid fel tidpunkt. Dessutom hade han inte uppfört sig som han skulle i Dottevik.

I programmet erbjöds polisens förundersökningsledare Rolf Sandberg att kommentera familjens uppgifter. Han vägrade med hänvisningen till sekretessen i fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet