Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du vad avdelningschefen för tillsynsförvaltningen, Britt Carlsson säger om varför de gjorde en polisanmälan – trots att de tillåtit att delar av avfallet används till skogsbilvägen. Foto: SVT

Markägaren i Väse inte misstänkt för miljöbrott – men nu ska skräpet bort

Uppdaterad
Publicerad

Brottsrubriceringen har ändrats från miljöbrott till nedskräpning gällande de flera hundra ton avfall som i förra veckan hittades i skogen utanför Väse i Karlstads kommun. Men markägaren är fortsatt kritisk till att kommunen gjorde en polisanmälan. Nu svarar kommunen på kritiken.

Efter att Karlstads kommun fått tips om och massiva mängder med byggavfall i skogen söder om Väse, så gjordes en polisanmälan. Kommunen sade sig veta om skräpet, som var tänkt att användas som förstärkning till en skogsbilväg som markägaren ska anlägga – men kommunens krav var att avfallet enbart skulle innehålla betong, vilket det inte gjorde. Det innehåller också metaller, plast, glas och tegel, enligt Britt Carlsson, avdelningschef på tillsynsavdelningen för miljöförvaltningen i kommunen.

Inget miljöbrott

Till en början rubricerade polisen det hela som miljöbrott. Men efter att polisens utredare Patrick Haglund tittat närmare på ärendet så fastslogs att brottsrubriceringen skulle ändras från miljöbrott till nedskräpning, något som VF var först med att berätta om.

– Det är inte ett miljöbrott eftersom det handlar om inert material, det lakar inte ut något från glas och tegel. Det betyder också att jag lämnat över det här till lokalpolisområdet, han till SVT.

När SVT får tag på den nu ansvariga polisen så säger hon att de just börjat titta å ärendet och att det i nuläget inte är klart om det ens finns någon misstänkt.

Hade fått tillstånd

Markägaren säger till SVT att han både sökt och fått tillstånd för att återanvända både betong och tegel till vägbygget och att han känner sig påhoppad och utpekad som en miljöbrottsling av kommunen.

I klippet hör du vad avdelningschefen för tillsynsförvaltningen, Britt Carlsson säger om varför de gjorde en polisanmälan – trots att de tillåtit att delar av avfallet används till skogsbilvägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer