Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Europeiska rymdorganisationens (ESA) intervju med Marcus Wandt om hans bakgrund och varför han ville bli astronaut. Foto: European Space Agency (ESA)

Marcus Wandt från Hammarö kan få åka ut i rymden

Uppdaterad
Publicerad

22 000 sökte och fem blev godkända. Europeiska rymdstyrelsen (Esa) har nu meddelat vilka som antagits till det europeiska astronautprogrammet och på sikt kan få åka ut i rymden.

Tre män och två kvinnor från olika europeiska länder får det prestigefulla uppdraget, och bland reserverna finns en svensk, den 42-årige värmlänningen Marcus Wandt som nu bor i Linköping.

Det är första gången sedan 2009 som kandidater antas till den europeiska astronautkåren. De nya rymdstudenterna består av Sophie Adenot (Frankrike), Pablo Álvarez Fernández (Spanien), Rosemary Coogan (Storbritannien), Raphael Liégeois (Belgien) och Marco Sieber (Schweiz).

Nytt är också att ett 20-tal personer antagits som reserver. Dessutom får Europa sin första ”paraastronaut” – brittiske paralympiska sprintern John McFall – som ska vara med i ett projekt som undersöker möjligheten för personer med fysiska funktionshinder att arbeta i rymden.

Mer än dubbelt så många sökande

22 523 personer ansökte om att få komma med i Esa-programmet, vilket är mer än dubbelt så många som vid förra antagningsprocessen som inleddes 2008.

18 svenskar fanns med bland de 1 361 som Esa i februari bjöd in psykologiska tester. Därefter väntade intervjuer, grupptester och medicinska tester innan gallringen var klar.

Marcus Wandt, som alltså står på rymdprogrammets reservlista, är utbildad elektronikingenjör på Chalmers tekniska högskola och har också genomgått officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg. Han är utbildad stridspilot i både Sverige och i USA och är chefstestpilot på Saab Aeronautics.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.