Martin Fallgren mister sin assistans

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer meddelar Kammarrätten att Förvaltningsrättens dom upphävs och Martin förlorar tvisten.

I augusti 2014 beslutade kommunen att dra in Martins personliga assistans. Anledningen var att hans behov inte ansågs vara tillräckligt stora. Det trots att han behöver sin assistent för att kunna utföra sitt jobb på Fundo.

Inte nog stora behov

Beslutet överklagades och förvaltningsrätten dömde att Martin behövde assistans och han kunde behålla jobbet. Men kommunen hävdade fortfarande att Martins behov av assistans inte var tillräckligt stora och överklagade till Kammarrätten.

Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom och fastställer Eda kommuns beslut den 27 oktober 2014.

Måste sluta jobba

I domen står bland annat: Enligt kammarrättens mening är Martin Fallgrens sammantagna behov av hjälp med de grundläggande behoven inte av sådan karaktär och omfattning som krävs för att han ska vara berättigad till personlig assistans.

– Det känns fruktansvärt, säger Martins mamma Agneta Sjöberg. En ung människas liv blir förstört, han måste säga upp sig för han kan inte jobba utan assistens och han kommer bli sittande hemma, säger hon.

Hon menar även att domen skulle kunna påverka Martins fritid om han inte kan få assistens då heller.

– Han är 22 år och har rätt till ett eget liv, utan en mamma vid sin sida hela tiden. Det kommer ju bli omöjligt för honom att flytta hemifrån, säger Agneta Sjöberg.

Kommer ni att överklaga?

– Vi kommer inte att ge upp, självklart inte. Vi får väl titta på det här och se vad vi kan göra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Martin Fallgren

Mer i ämnet