Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Sara Svensson, logistikansvarig på Hanza, runt i fabriken. Foto: Håkan Wikström/SVT

Maskinfabrik i Töcksfors storsatsar på helautomatisk produktion

Uppdaterad
Publicerad

Råvarupriserna går upp och driftskostnaderna ligger fortsatt högt. Då satsar Hanza Mechanics stort på en helautomatisk produktionslina i fabriken i Töcksfors.

– Vi går mot ett rekordår, säger Sverigechefen Morgan Sahlin.

Företaget är en stor arbetsgivare i västra Värmland med 500 anställda med fyra fabriker. Att man nu satsar på en helautomatisk produktionslina som förvandlar råplåt till färdiga produkter utan mänsklig handpåläggning är inget som ska oroa personalen, enligt Sverigechefen Morgan Sahlin.

Ökad efterfrågan

– Nej, vi gör den här satsningen på grund av ökad efterfrågan. Håller våra prognoser kommer vi istället kanske behöva anställa. Plåtprodukterna som görs i produktionslinan ska slutmonteras och där behöver vi personal.

Trots att många branscher går dåligt märker inte Hanza av någon nergång. 

Global marknad

–  Nej, vi jobbar mot kunder som går bra på en global marknad, och vi är en del av den näringskedjan, säger Morgan Sahlin, som hade bjudit in kunder, partners och kommunföreträdarna för invigning av den nya produktionsenheten.

– Imponerande att de kan göra en sån här satsning nu, men också helt rätt, säger kommunchefen i Årjängs kommun Birgitta Evensson.

I inslaget får du en närmare titt på den nya produktionslinan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.