Förändringarna under redan nu i år varit dramatiska framför allt på mat och el. Foto: TT

Maten 20 procent dyrare nästa år

Publicerad

Maten kommer att bli 20 procent dyrare och elräkningen fördubblas nästa år. Det visar nya beräkningar från Konsumentverket.

– Vi ser en mycket kraftig kostnadsökning för hushållen sedan förra årets beräkning. Främst är det livsmedel och el som ökar i våra beräkningar, maten med runt 20 procent och elen nästan med 100 procent, säger Kristina Difs som är handläggare på Konsumentverket i Karlstad.

Siffrorna tas fram av Konsumentverket varje år och kostnaderna gäller bland annat mat, el, hygienartiklar, kläder och skor. Boende och resor ingår inte.

I årets mätning hamnar matkostnaden för en vuxen på drygt 3 400 kronor. En familj med två vuxna och två barn i skolåldern (6-9 år respektive 10-13 år) behöver lägga nästan 10 700 kronor på mat för en månad.

Mycket dyrare även nu i år

Förändringarna under redan nu i år enligt verket varit dramatiska.

– I vanliga fall har kostnaderna under ett år bara ökat med någon procent. I år fick vi vara med om att siffrorna snabbt blev inaktuella, på grund av oväntade händelser och kriser i omvärlden, säger Kristina Difs.

Används bland annat vid låneansökningar

Siffrorna som tagits fram används av myndigheter, företag och konsumenter. De används när nivåerna för försörjningsstöd och andra ersättningar tas fram. Bankerna, som räknar fram en ”kvar-att-leva-på-nivå” vid låneansökningar, använder också siffrorna.

Här på Konsumentverkets sajt kan du läsa mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer