Foto: SVT

Matlådor i stället för matsvinn

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler matbutiker har börjat laga mat av råvaror som är nära att passera datumgränsen. Detta både för att minska matsvinnet, och för att hjälpa stressade kunder med matlagningen.

Korv Stroganoff, chiligryta, pasta eller kanske lite soppa? Matbutiken i Skåre utanför Karlstad är en av många butiker som även säljer egentillverkade matlådor.

– Vi började för ungefär tre år sedan, dels för att minska svinnet, dels för att våra kunder alltmer efterfrågar färdiglagad mat, säger affärsinnehavaren Christina Svanberg Wiik.

”Går runt och kollar hyllorna”

Vad som ska lagas bestäms bland annat av vad det finns lite för gott om i hyllorna, när det börjar närma sig bäst före-datum.

– Vår färskvaruansvarige går runt och kollar i hyllorna vad som har kort datum och tipsar oss, berättar Ulrika Johander som är en av butikens kockar.

Och den färdiglagade maten är populär. I butiken lagas mellan 500 och 600 portioner mat varje vecka, och det är sällan något behöver slängas. En av många kunder är Carina Westerberg, som ofta köper sin lunch sin lunch i matbutiken.

– Ja, jag jobbar här i Skåre och handlar gärna den färdiglagade maten när jag inte fått med mig någon matlåda hemifrån. Det är som hemlagat, säger hon och berättar att italienska köttbullar med tomatsås och pasta är hennes favoriträtt.

Mycket mat kastas

  Tillverkningen av matlådor gör att matsvinnet i butiken minskar, men generellt kastas mycket mat både från butiker och många hushåll. Inte minst för att många inte vågar använda mat som är nära bäst före-datum.

– Det slängs nog alldeles för mycket mat. Det är datum som styr, man tittar på datum på förpackningarna. Har datumet gått slänger många bort maten direkt, istället för att först lukta och smaka på maten. Det kan vara bra att innan man slänger maten ställa sig frågan om den är ok. Det blir ju inte dåligt från en dag till en annan, så jag tror man kan vara på mycket mer än vad vi faktiskt gör. Alla kan det, säger Christina Svanberg Wiik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.