Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Matning av älgar ska ge färre trafikolyckor

Publicerad

Älgar och rådjur har det besvärligt i vinter och det gäller i synnerhet i norra Värmland. Nu är idella insatser för stödutfodring viktigare än någonsin. I Ambjörby i Klarälvdalen har det blivit en tradition.
– De vill ju ha mat! Och jag är inte jägare så det är inte därför jag utfodrar dem, säger lantbrukaren Nils-Åke Jonsson.

I  Ambjörby har flera frivilliga engagerat sig för att stödutfodra viltet och det har lett till att de nära nog blivit vänner med framförallt älgarna.

Petter Jonsson kommer med traktor till en av platserna där älgar och rådjur matas. Med sig har han två balar hö. När han kör in på platsen står det fem älgar och fyra rådjur och väntar.

– Älgarna brukar stå runt mig när jag skär upp balarna. Som mest har det stått fyrtio här.

Lantbrukaren Nils-Åke Jonsson har mött ännu fler.

– Sjuttio på en enda gång. En härlig syn.

Foto: SVT

”Insatserna räddar liv”

När vintern slår till i norr startar många älgar en vandring söderut. De kan komma från Malungskogarna och samlas här i norra Klarälvdalen. Det blir lokalt en explosionsartad ökning av älgstammen.

I år är snödjupet stort i den här delen av Värmland. Det har gjort det extra besvärligt för viltet. Det gör att älgar och rådjur ska ner till den öppna marken nere vid Klarälven för att beta sly. Det innebär en stor trafikfara eftersom de då måste passera den hårt trafikerade riksvägen.

– De ideella insatserna av Nils-Åke och Petter är jättebra. Jag tror det leder till färre trafikolyckor nere på 62:an. Jag vill påstå att det till och med räddar liv, hävdar Tomas Fröman, aktiv i Jägareförundet Värmland.

Han berättar att älgarna skulle klara sig utan denna stödutfodring.

– Men det skulle sannolikt leda till ett hårdare betestryck på den yngre tallskogen. Viktigast är utfodringen för rådjuren. De hämtar ju uteslutande sin föda på marken. Med snömängden i vinter har de en tuff tillvaro, säger Tomas Fröman.

Ideellt arbete

I flera år har lantbrukaren Nils-Åke Jonsson och hans brorson Petter Jonsson stått för utfodringen av älgarna. Och allt sker på helt ideell basis.

– Visst kostar det pengar. Det handlar nog om 5.000 i veckan. Jag utfodrar älgar på sex eller sju platser här i närheten. Jag har allt råd med det, påstår Nils-Åke.

– De vill ju ha mat! Och jag är inte jägare så det är inte därför jag utfodrar dem.

Här griper Tomas Fröman in.

– Jag tycker att jaktlagen här uppe kan vara med och bidra. Det är ju deras älgar som Nils-Åke och Petter utfodrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer