Foto: SVT

Matsvinnet har halverats på tre år

Publicerad

Matsvinnet från de kommunala skolorna i Karlstads kommun har minskat med 46 procent på tre år.

– Det handlar om att ändra ett beteende, säger Markus Arvidsson som är köksansvarig på Älvkullegymnasiet.

Mellan 2015 och 2018 har kommunen drivit ett projekt med syfte att minska skolmatens klimatavtryck. De har utbildat personal, informerat elever om matsvinn och sett över både recept och leverantörer. Störst effekt syns på mängden mat som slängs.

Innan projektet slängdes 134 ton mat per år på de kommunala skolorna i Karlstad. Idag är den siffran 73 ton, och det ger pengar över till annat.

– De skolor som har minskat matsvinnet har också ofta varit de som ökat inköpen av kravmärkta råvaror. Det går hand i hand, säger Klara Perhamre som varit projektledare för satsningen.

Bli ännu bättre

Gymnasieeleverna har varit något sämre än för- och grundskoleelever på att äta upp allt på tallriken. Det tror Klara Perhamre beror på att yngre elever ofta äter med lärare och personal vid bordet.

Ett annat sätt att minska klimatpåverkan är att tillaga mer av maten i skolköket istället för att köpa halvfabrikat.

– Vi får tänka om och bli kockar istället för kartongöppnare. Vi tar rätt på alla rester och allting vi gör räknas, vägs och mäts, säger kocken Markus Arvidsson.

Nu är projektet avslutat, men målet är att fortsätta minska matsvinnet. Härnäst ska Karlstads kommun se över hur vård- och omsorgsförvaltningen kan bli bättre på klimatsmart mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.