Maximilian, 12, ställer ut på Lars Lerin-muséet Foto: SVT

Maximilian, 12, ställer ut på Lars Lerin-muséet

Uppdaterad
Publicerad

Han har ingen konstnärlig utbildning – än. Men så är han bara 12 år. Maximilian Svensson upptäckte konsten redan i sjuårsåldern. Började måla akryl, men upptäckte sedan Lars Lerins konst och fastnade för akvarellmålning. Nu har han sin första utställning i konsthall. Och det hos sin idol Lars Lerin på Sandgrund.

82 bilder har valts ut bland de hundratals bilder som finns i pojkrummet hemma i Tyresö. Nu pågår de sista förberedelserna inför vernissagen i morgon lördag.

– Det känns helt overkligt att få ställa ut här, säger Maximilian Svensson.

Han målar flera timmar om dagen. Idéer till motiv hittar han i allt ifrån böcker, spel och bilder till resor eller omgivningen. Han testar gärna olika stilar och inspireras framförallt av just Lars Lerin, men även Picasso och Benjamin Björklund.

– Jag kollar mycket på YouTube och har en bok av Lars Lerin som jag tittar mycket i, berättar Maxi, som Maximilian kallas till vardags.

Maximilian Svensson Foto: SVT

Säljer inte favoriterna

Hans allra första utställning var en fyratimmarsvisning i en lokal nära Stureplan i Stockholm. Trots den korta tiden, kom omkring 350 besökare och det var då han fick kontakt med Lars Lerin. 

Det finns inget tvivel om vad han ska syssla med i framtiden. Han vill bli konstnär och drömmer om att i framtiden studera konst och ha en egen ateljé.

I galleriet på Sandgrund kommer Maximilian att ställa ut både äldre och nyare alster. Men han tänker inte sälja mer än kanske några enstaka tavlor.

– Jag säljer kanske tre eller fyra av tavlorna. De jag är minst nöjd med, de andra vill jag ha kvar till vidare, säger han.

En av Maximilians tavlor Foto: SVT

Föräldrarna håller emot

Det är framförallt hans föräldrar som håller emot. Familjen får många förfrågningar från konstintresserade som vill köpa Maxis tavlor, men familjen vill inte att Maxis målande ska bli kommersiell när han är så ung.

Maximilian ställer ut på Sandgrund Lars Lerin under perioden 4 mars till 30 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.