Foto: Privat

MC-veteranens råd inför hojsäsongen

Publicerad

Nu drar snart MC-säsongen igång på riktigt, och SVT Nyheter Värmland har frågat en riktig veteran om vad man ska tänka på.

Per-Arne Jonsson är medlem i klubben Sundbäckens MC i Hagfors, och har kört motorcykel i nästan hela sitt vuxna liv. Klubben, som grundades 1972, har idag 32 medlemmar.

– Vi blir äldre, medelåldern ligger på 55 år, skrattar Per-Arne.

När det gäller tillväxten har den, enligt den före detta ordföranden i klubben, varit god genom åren men har komplicerats av viss saker på senare år.

– Det jag ser som en farhåga i dag med ungdomar är detta med olika MC-kort och behörighet – det har blivit svårare. När jag var ung fick man ju köra nästan vilken MC som helst. Samtidigt är det en ekonomisk fråga och så finns det många olika intressen som ungdomar kan välja att ägna sig åt, säger Per-Arne Jonsson.

Läs mer: Nu stundar MC-tider

Och han ser också en del trender i MC-kretsar.

– Det jag märker är att man letar mycket gammalt och där är efterfrågan väldigt stor. På 70- och 80-talet importerades MC från USA och Belgien – i dag är det utsuget alltihopa och i dag är de äldre motorcyklarna av märket Harley Davidson dyrare i USA än i Sverige – så den trenden har vänt.

”Åka ska man – och må gott”

Nu när det är barmark är det många som plockar fram sin motorcykel och det är just nu som det enligt Per-Arne Jonsson är som farligast att bege sig ut i trafiken.

– Innan alla bilförare har vant sig vid att vi är ute är det farligt. Det är viktigt att man visar varandra hänsyn i trafiken och att man som MC-förare naturligtvis också visar hänsyn. Men åka ska man – och må gott.

Själv har han redan tagit premiärturen för i år.

– Jag gjorde mig en sväng för tre veckor sedan och tog en tur på Hagfors, sedan åkte jag hem och gjorde service. Det var lite kallt om nosen men det överlever man. Nu håller jag på att skruva ihop en chopper, avslutar Per-Arne med ett hjärtligt skratt.

*Var uppmärksam mot de som har fyra hjul – det är alltid en fara

*Var försiktig i korsningar, speciellt på landsvägar men även i stadstrafik

*Ha alla sinnen öppna – och njut

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer