Med sikte mot oändligheten

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Sundström från Arvika tröttnade på att fotografera det där alldagliga, så han bestämde sig för att vidga sina vyer och rikta sin kamera mot det oändliga, mot rymden. Han fångar stjärnor och galaxer på bild. Objekten han riktar sin kameraoptik mot ligger många ljusår bort.

– Om man har tur så lyckas man få med nån riktigt avlägsen galax. Mitt personliga rekord ligger på 1,52 miljarder ljusår härifrån, berättar Daniel Sundström.

Där, alltså 1,52 miljarder ljusår bort, ligger Boodes Nebulosa och den har astrofotografen från Arvika lyckats fånga på bild. Han visar några färgsprakande exempel på sin fotografering – stjärnor och nebulosor döpta efter trollkarlar och maneter.

– Den här är fotad rakt genom vintergatan, säger Daniel och visar bilden av den ilsket röda Trollkarlsnebulosan omgiven av ett tätt stjärnregn. Det är därför det är så extremt många stjärnor med i det här bildfältet. När man börjar kolla lite mer i detalj på bilderna så dyker det upp lite intressanta grejer som dubbelstjärnepar, har man tur kan man få se lite andra galaxer.

Väntar på vintern

Just nu är det lågsäsong för astrofotografer. De ljusa sommarnätterna gör rymdfotograferandet omöjligt. Daniel Sundström väntar på mörka, stjärnklara vinternätter.

– Jag drar igång mitt fotograferande nån gång i oktober men tycker januari, februari, mars är de roligaste månaderna för då står de här stora fina objekten väldigt bra till för att fota. Och det är också dem som är roligast att titta på visuellt utan kamera.  

Eget observatorium

Efter många kalla vinternätter har Daniel Sundström ordnat det lite bekvämt för sig. Han har helt enkelt byggt ett eget observatorium. Taket rullar han av och sen går han in och och sätter sig vid dator och fjärrstyr teleskopen.

– Jag ställer in vilka filter jag ska ha och vad jag ska fota, men vilka exponeringstider. Sen går jag och lägger mig och förhoppningsvis har jag bilder när jag vaknar, säger Daniel Sundström.

Vad blir snyggast på bild?

– Stora utbredda nebulosor med mycket detaljer. Och så är det mäktigt att se de stora spiralgalaxerna och tänka sig att någonstans där är det förmodligen liv. Det tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.