Medlem i nazistparti utbildas till sprängämnesexpert

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Fridén, som är politiskt aktiv i nynazistiska Svenskarnas parti, utbildar sig till sprängämnesexpert. Trots att partiet är öppet våldsbejakande får han fortsätta utbildningen.

Fridén kandiderar till kommun och riksdag för Svenskarnas parti. Redan efter en tid in på utbildningen visste elever om att Fridén var aktiv inom Svenskarnas parti.

Yrkeshögskoleutbildningen drivs i kommunal regi men på skolan kan inget göras.

– Så länge eleven hanterar sina studier och praktik på ett godtagbart sätt kan vi inget göra, säger Ahmed Kahled, som är utbildningsledare på yrkeshögskoleutbildningen i Karlskoga.

Men under dagen har frågan diskuterats med elever. Även kommunchef och kommunalråd är informerade.

Omformats till parti

Svenskarnas partis webbsida och partiets webbtidning Realistens webbplats klassificerades år 2013 som öppet våldsbejakande i en studie av Statens medieråd.

Svenskarnas parti bildades år 2009 ur Folkfronten som i sin tur bildades ur Nationalsocialistisk front (NSF), år 2008. Svenskarnas parti hör till de grupper som bevakas av Säpo och bedöms ingå i den så kallade vit makt-miljön. Enligt Säpos analys är övergången från Nationalsocialistisk front till Svenskarnas parti endast ett namnbyte. Trots att Svenskarnas parti inte kallar sig nationalsocialistiskt, finns NSF:s ambitioner att avskaffa demokratin och införa ett nationellt styre kvar, menar Säpo.

– Svenskarnas parti har omformats till ett parti, inte aktionsgrupp, säger historikern Helene Lööw vid Uppsala universitet till tidningen Expressen, men historiskt finns inslag av olika dåd med användning av sprängmedel, främst på 1990-talet och ännu mer längre tillbaka, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Det har också förekommit en rad mordbränder, bland annat mot en moské i Trollhättan.

Färdigutbildad nästa vår

Fridén startade sin utbildning i höstas och blir explosivämnestekniker när han avslutar sin utbildning nästa vår. På den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen, som är framtagen tillsammans med näringslivet, får elever lära sig att arbeta med energetiska och explosiva material samt brandfarliga ämnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer