Elchocker, långbad och bältesspänning är några av de behandlingsmetoder som tillämpades på Mariebergs hospital i Kristinehamn.
Det och mycket annat får man veta i den utställning om Mariebergs historia som öppnar på onsdag.
– Det är väldigt många i stan som har anknytning till Marieberg och utställningen fyller en funktion för att lyfta den historien, säger Lena Örtlund som är intendent på museet Kristinehamns Historiska.
Från åderlåtning till terapi
Arbetet med att skapa utställningen har pågått under ett års tid. En av dem som ligger bakom den är Jan Bäckström som inte bara jobbat med utställningen utan också som skötare på Marieberg.
– I början trodde man ju på att det var något fel i kroppsvätskorna på folk, att man hade för mycket svart eller gul galla, och därför använde man sig av åderlåtning. Och som personal skulle man inte prata med patienten. Det är ju en stor skillnad mot hur det ser ut i dag, säger Jan Bäckström.
Hör mer om mentalsjukhusets historia i klippet.
Fakta: Mariebergs mentalsjukhus
När Mariebergs hospital öppnades 1887 tog man emot 200 patienter. De vårdades av tolv kvinnliga och tolv manliga sjukbetjänare.
När verksamheten var som mest omfattande på 1960-talet tog Marieberg emot 1200 patienter. Personalstyrkan uppgick då till runt 900 personer.
Vårdinrättningen avvecklades i slutet av 1970-talet. Den sista resten, rättspsykiatrin, lades ner 2014.
Källa: Kristinehamns Historiska