Boka tid idag – kör upp i november. Så lång är kön till teori- och förarprov för B-körkort under coronapandemin. Foto: TT

Mer än dubbelt så lång väntan på körkortsprov under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

I normala fall går det att få en tid för teoriprov eller uppkörning ungefär sex veckor fram i tiden. Nu kan det ta uppåt fyra månader. Det är, förstås, corona som ställer till det.

Längre avstånd mellan provdeltagarna och högre hygienkrav i bilarna är några av förändringarna som gjort att Trafikverket halkar efter i tidsbokningen för provtillfällen. Vanligtvis måste uppkörningen bli godkänd senast fyra månader efter att teoriprovet skrivits, men nu är den tiden förlängd till sex månader.

De som kuggar uppkörningen eller teoriprovet mer än två gånger måste däremot vänta ännu längre på att boka ny tid, eftersom de då hamnar i en ny, längre kö.

Problemet syns i hela landet, även om det är värst i de större städerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet