Mer än hälften av värmlänningarna är feta eller överviktiga

Uppdaterad
Publicerad

I Värmland är andelen feta och överviktiga uppe i 57 procent och andelen har ökat med tio procentenheter på tio år, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Samtidigt visar en undersökning från Hjärt-Lungfonden att relativt få är beredda att ändra sina kost- och motionsvanor.

Hjärt-Lungfonden oroar sig över utvecklingen där bara 35 procent av svenskarna är beredda att äta nyttigare enligt fondens egen Sifo-undersökning.

– Att allt fler människor i Värmland lever med övervikt och fetma är oroande. Tack vare forskning som leder till bättre vård och levnadsvanor fortsätter dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtstopp och stroke att sjunka. Men utvecklingen riskerar att vända om vi inte förändrar vår livsstil, uttalar sig Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Enligt fondens undersökning är också knappt hälften av svenskarna villiga att motionera mer.

– Sunda levnadsvanor kan innebära stora hälsovinster, även för de som redan är drabbade av hjärt-kärlsjukdom och måste medicinera. En nationell plan för att förbättra svenskarnas mat- och motionsvanor skulle göra det enklare för befolkningen i stort att leva hälsosamt, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.