Polisen vill hjälpa avhoppare

Publicerad

Det finns minst nio kriminella organisationer i Värmland, med mer än 100 medlemmar.

Den uppskattningen gör polisen som nu ska bygga vidare på stödverksamhet för gängmedlemmar som vill hoppa av. Men polisen får kritik, från Brottsförebyggande centrum.

I Värmland finns bland andra Bandidos, Hells Angels, Red and White Crew, X-team och Romano.

– Bandidos har ju fått en nyrekrytering genom Romanos, det är en viss ökning men den är marginell. Men sedan har vi olika etniska nätverk som också ökar, säger Rolf Sandberg, operativ chef vid Polisen Värmland.

– Jag ser med oro på samhällsutvecklingen med våldet som ökar och det är ju pengar som styr allt. Då går man ihop i grupperingar för att man ska få nån tillhörighet och känna sig uppskattad och kanske få nån roll.

Nu ska polisen i Värmland bygga vidare på den stödverksamhet man har för gängmedlemmar som hoppar av från sina organisationer.

– Nu när vi går in i region Bergslagen med Värmland, Örebro och Dalarna ska vi utveckla den ännu mer och hjälpa varandra och hantera den här situationen, säger Rolf Sandberg. 

Men arbetet får kritik från Brottsförebyggande centrum i Värmland

– Man har ofta ett förakt mot polisen. Det är oftast polisen som förstör ditt liv genom att störa dig vid olika saker du ställt till med. Kanske droghandel och sådana saker. Och sen ska polisen få dig därifrån. Nej, jag ser inte att det är polisens sak att syssla med, säger Peter Sundin på Brottsförebyggande Centrum.  

Peter Sundin har själv erfarenhet av att hoppa av från en högerextrem rörelse.

– Jag själv skulle aldrig vända mig till polisen när jag skulle lämna den här miljön, säger Peter Sundin. Mc-kulturen tar ju hårdare på ett avhopp än vad nazistkulturen gör. Och lämna en kriminell mc-organisation och vända sig till polisen tror nog de flesta inom gruppen som är kvar att du ger uppgifter till polisen. Så det ser jag som väldigt problematiskt.

Så det kan var farligt menar du?

– Absolut. Jag tror inte många skulle vända sig till polisen kring en sån sak. Rädsla av att det skulle bli represalier från de andra i gänget, säger Peter Sundin.

Rolf Sandberg menar att samhället är uppbyggt så att det är polisen som är drivande i de här frågorna.

– Det är också en samhällseknomisk del om man lycckas få nån att hopp av, säger Rolf Sandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer