Migrationsverket lägger ned i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket lägger ned verksamheten helt på fem orter och avvecklar på andra, det skriver den fackliga tidsskriften Publikt. Medarbetare på Migrationsverket i Karlskrona, Karlstad, Kiruna, Lindesberg och Östersund har fått besked om att deras verksamheter avvecklas helt.

Beskedet kom efter ett nytt inriktningsbeslut från Migrationsverket.

Asylprövningsenheterna i Flen, Norrköping, Jönköping, Sundsvall och Örebro ska även de avvecklas. Samt de verksamheter som hanterar statlig ersättning till kommuner på en rad orter. Totalt berörs omkring 150 personer, enligt Publikt.

-Det är färre än befarat just nu, men oavsett antalet och med respekt för dem som drabbas är det som vanligt otroligt dålig tajming i kommunikationen så här precis före jul, säger Sanna Norblad, avdelningsordförande för fackförbundet ST inom Migrationsverket till Publikt.

Hon är även orolig för hur budgeten och regleringsbrevet kommer påverka inför 2019.

-Om myndigheten inte får de pengar som ledningen har äskat blir jag riktigt orolig. Då måste vi skära ned ännu mer och ta nya beslut om åtgärder, säger Sanna Norblad.

Regionchef bekräftar

På Migrationsverkets Karlstadkontor finns just nu ett trettiotal tillsvidareanställda personer.

Sara Åhman, tjänsteförrättande regionchef på Migrationsverket, bekräftar för SVT Nyheter Värmland att Karlstad är en av de hotade orterna.

-Vår generaldirektör har fattat ett inriktningsbeslut men det formella beslutet tas först i mitten av januari. Vi informerade de anställda igår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.