Kraftig minskning av influensafall. Foto: TT/SVT

Mildvintern försenar influensan

Uppdaterad
Publicerad

Influensa sprids lättare när luften är kall och torr. Det milda vädret i kombination med vaccinationer gör att influensasmittan låter vänta på sig.

– Det ser ut så, men än är säsongen inte över, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

Av erfarenhet vet Ingemar Hallén att antalet fall av influensa kan komma att öka i början av februari.

– Om man jämför med förra säsongen så är det färre fall i år vid den här tidpunkten. Men samtidigt kom den stora spridningen i februari förra året. Jag vågar inte ropa hej än.

Följer utvecklingen

För att hålla koll på hur influensaspridningen ser ut över säsongerna följer smittskyddet på Centralsjukhuset i Karlstad de rapporter som kommer laboratoriumets analyser, vilket innebär att det är människor som sökt vård för sina symptom som redovisas.

I år har influensa typ A dominerande, men det kan komma att förändras över säsongerna.

– Det brukar spegla ganska bra hur det ser ut. Det har varit olika virustyper i år, men de ingår i influensavaccinet.

Sammanställer resultat

Folkhälsomyndigheten sammanställer veckovis influensaläget på sin hemsida. Där tittar myndigheten dels på laboratorieresultat från sjukhus i hela landet, dels på samtal som kommit in till vårdguiden 1177 och vad befolkningen använder för sökord på internet.

Antalet personer som vaccinerat sig mot influensa ligger på ungefär samma nivå som förra säsongen enligt Ingemar Hallén.

– De senaste åren har vaccinationstäckningen ökat och det tror vi har med informationen att göra. Om det rapporteras mycket i media om allvarligare fall så märker vi en stor ökning av människor som går och vaccinerar sig.

De informationskampanjer som görs av Region Värmland har också effekt på vaccinationerna.

– Det tror jag är mer långsiktigt. Det är viktigt att vi är transparanta. Det är en förtroendefråga man vinner på i längden även om det skulle komma fram något negativt i form av bieffekter av vaccinet, säger Ingemar Hallén.

Så skyddar du dig mot influensa:

Vaccinera dig

– Om man tillhör en riskgrupp är det hög tid att vaccinera sig nu, säger Ingemar Hallén.

Undvik närkontakt med någon som är sjuk

– Vi brukar skilja på droppspridning och luftspridning. Droppsmitta sprids på armlängds avstånd, till exempel på en buss. Var observant på om någon är sjuk.

Tvätta händerna

– Grundrådet är att tvätta händerna med tvål och vatten, men handsprit är ett alternativ om man inte har möjlighet till det. Båda ger lika bra skydd när det gäller influensavirus. Om man till exempel har slem på händerna, organiskt material, ska man tvätta händerna. Där hjälper inte bara handsprit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.