Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sigurd Hanson Gårdfeldt presenterade sin idé om en app mot kaffesvinnet. Hör mer om vad han tycker att man kan använda det kallnade kaffet till istället för att slänga det. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Miljön i fokus hos de yngsta entreprenörerna: ”Finns ingen jorden två”

Uppdaterad
Publicerad

En app som ska minska kaffesvinnet och ett drömboende med miljötänk och högt i tak – det var två av idéerna som presenterades för juryn när det var dags för final i Grundskoleutmaningen. Och det var lätt att konstatera att för Värmlands yngsta entreprenörer är det miljön som är nummer ett.

– Svinn är dåligt för miljön. Vi måste värna den miljö vi har, säger Sigurd Hanson Gårdfeldt från Kvarnbergsskolans klass 4A.

För lågstadieeleverna var uppgiften att designa sin drömlekpark, för mellanstadiet gällde det att minska kaffesvinnet, och högstadieeleverna hade fått uppgiften att designa sitt första egna drömboende.

– Det är mycket hållbarhetsfokus. Man märker att det har varit en väldigt stor del av deras arbete, säger Sofia Beckman, regionchef på Ung företagsamhet, som ligger bakom arrangemanget.

Kaffe-app segrare

 Freja Nielsen från klass 8D på Mörmoskolan presenterade sin drömlägenhet där hållbarhet var ett genomgående tema.

– Det är viktigt att lägenheten är hållbar. Den måste både vara hålla länge och vara bra för miljön att producera, säger hon

– Om man har bryggt för mycket kaffe kan man göra något annat med det istället för att bara hälla ut det, säger Sigurd Hanson Gårdfeldt, som till slut stod som segrare i mellanstadieklassen med sin kaffe-app.

Som vad då?

– Ha det i chokladbollar eller vattna blommorna med det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.