Miljonbekymmer för Vindpark Vänern

Publicerad

Den senaste delårsrapporten ger vd:n Mats Enmark huvudbry. Nu behöver Vindpark Vänern elva miljoner kronor – annars väntar konkurs.

Två havererade vindkraftverk står fortfarande stilla på Gässlingegrunden. Och det ser inte mycket ljusare ut för bolaget Vindpark Vänern. Delårsrapporten är ingen upplyftande läsning för vd:n Mats Enmark.

– Med det sätt som vi driver vindparken i dag och med de sjunkande priserna så räcker inte de pengar vi anslagit tidigare, vi behöver ytterligare elva miljoner, säger han.

I början av året behövde bolaget 32,7 miljoner extra för att överhuvudtaget få till ett plus-minus noll resultat och nu alltså ytterligare elva miljoner.

Två alternativ

Det har kostat att driva vindparken. 2013 gjordes reparationer på ungefär 60 miljoner. Och två verk står helt still.

Nu står bolaget inför två alternativ.

– Det ena är att reparera och att tro att de fem verken kommer att fungera som det var tänkt från början, det andra är att ställa av de två verken permanent. Att driva det så som vi gör nu är det mest kostsamma, säger Mats Enmark.

Den 16 oktober ska man fatta beslut i styrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer