Åsikterna om bergtäkten i Ulvsby går isär Foto: SVT

Oklart hur miljöpartiet ställer sig till bergtäkten

Publicerad

Miljöpartiet i Karlstad vill stoppa planerna på en bergtäkt i Ulvsby utanför Karlstad. Men det är fortfarande oklart hur partiet ställer sig när frågan ska upp i kommunstyrelsen i morgon.
– Jadu, det får vi se i morgon, vi jobbar fortfarande med frågan, säger miljöpartiets kommunalråd Monika Bubholz till SVT.

Trots att Miljöpartiet är emot planerna på en bergtäkt i Ulvsby, sade partiets företrädare ja till den när frågan behandlades i miljönämnden. Det avgjorde nämndens och kommunens inställning då.

Nu ska frågan hanteras igen och frågan är om det är juridiskt möjligt för kommunstyrelsen att besluta om att överklaga det beviljade tillståndet.

– Om det är möjligt för Karlstads kommun att överklaga, då vill vi gärna göra det, säger Monika Bubholz.

Frågan har diskuterats i många år och behandlats i många instanser, nu senast gav den så kallade miljöprövningsdelegationen klartecken till bergtäkten.

”Det vore en katastrof”

Det beslutet har överklagats av privatpersoner och ett extra kommunstyrelsemöte som Socialdemokraterna tagit initiativ till ska på torsdagen ta ställning till bergtäkten och om det är möjligt att överklaga beslutet som miljöprövningsdelegationen tagit.

Samtidigt har många av de boende i Ulvsby protesterat mot planerna på att anlägga en bergtäkt.

– Det vore en katastrof. En katastrof för vår familj för oss som bor här nära och framförallt för hela Ulvsby, säger Therese Lindh, som bor 500 meter från platsen där markägaren Conrad Nisser vill anlägga en täkt för kross av berg för ett uttag av upp till 300 000 ton grus per år.

Conrad Nisser vill inte vara med i någon inspelad intervju, men säger till SVT i telefonen.

– Det är inte opinionen utan domstolen som avgör det här, säger han.

Oro för buller

Nästa instans att ta ställning till de överklaganden som kommer in är mark- och miljödomstolen.

– Det här blir ju en bullrande miljö från morgon till kväll, från 6 till 18 varje dag och så kommer det att bli väldigt dammigt och dessutom är vi rädda för kastrisker på grund av sprängning, säger Therese Lindh.

Erik Nilsson (KD) säger att han förstår att de som bor i Ulvsby inte är glada åt planerna.

– Men en bertäkt är viktig av flera anledningar. Dels är det så att det behövs för att utveckla staden. Vi bygger vägar, vi bygger hus och annat och någonstans måste den formen av verksamhet finnas. Men det är inte vi i kommunen som gör avvägningen, det är staten som avgör var bergtäkter ska finnas, säger han.

I morgon förmiddag tar kommunstyrelsen ställning till frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer