Miljöpartiet vill lägga ner Karlstad Airport, men det råder stor oenighet i den styrande blågröna koalitionen. Foto: SVT

Miljöpartiet: ”Lägg ner flygplatsen i Karlstad”

Uppdaterad
Publicerad

Flygplatsen i Karlstad kan komma att bli en av de stora valfrågorna i kommunen. Miljöpartiet, som sitter med i den politiska ledningen idag, vill lägga ner Karlstad Airport.

– Inför valet 2022 kommer vi att vara jättehårda, vi tycker att flygplatsen bör läggas ner, säger Monica Bubholz, miljöpartistiskt kommunalråd i Karlstad.

Det handlar om både ekonomi och miljö, enligt Bubholz.

Samtidigt som flygplatsen hade rekordfå resenärer förra året redovisade kommunägda Karlstad Airport ett rekordsvagt resultat: minus 34,6 miljoner.

Politikerna oeniga

Men politikerna i den styrande blågröna koalitionen är djupt oeniga. De andra partierna i den politiska ledningen har en helt annan åsikt än Miljöpartiet.

– Jag vet inte hur de tänker långsiktigt, men jag vet att vi måste få till fler flyglinjer från Värmland, både till Stockholm och ut till en internationell hub, säger han.

Kommunen har lagt miljoner på att bygga ut landningsbanor vid flygplatsen och anställt en ny vd som vill storsatsa på fler flyglinjer.

– Att skambelägga och lägga ner är inte svaret på frågan. Om vi skulle bli av med flygplatsen skulle det påverka näringslivet negativt. Vi vill se en utveckling och en fortsatt livskraftig flygplats, säger Camilla Sperling, ny vd för Karlstad Airport.

Håller sig till partiets ställning

Men Monika Bubholz står fast vid partiets åsikt.

– Vi står inför en akut klimatkris och vi har en flygplats som kräver mycket resurser från kommunen och det här går inte ihop. Vi tycker inte att Karlstads kommun ska driva en flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.