Landets kommuner bygger skyddsvallar och annat för att förhindra översvämningar, vilket kostar enormt stora belopp. Men nästa år kan det bli stopp, eftersom MSB inte kommer kunna bevilja några bidrag till nya projekt. Foto: SVT

Mindre klimatanpassning när MSB:s budget skärs ner

Publicerad

Runt om i landet bygger kommuner skyddsvallar och annat för att förhindra översvämningar, vilket kostar enormt stora belopp. Men nästa år kan det bli stopp, eftersom MSB inte kommer kunna bevilja några bidrag till nya projekt då regeringen minskat anslagen med 50 miljoner.

I regeringens budgetproposition dras de bidrag som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fördelar till kommuner som vidtar förebyggande åtgärder mot naturolyckor, främst ras, skred och översvämningar, ner från 74,8 miljoner kronor till 24,8 miljoner kronor per år de kommande tre åren.

– Det kommer att innebära att vi i princip inte kommer att kunna bevilja några bidrag till nya åtgärder i kommunerna. Det här tycker vi är väldigt olyckligt för nu har både vi och andra aktörer, inte minst kommunerna, arbetat med att identifiera riskerna och nu behövs det faktiska, praktiska åtgärder – att bygga vallar, schakta av eller på annat sätt skydda bebyggelse, säger Mette Lindahl Olsson, enhetschef vid MSB.

Hattig handläggning

MSB prioriterar samhällsviktig verksamhet, där konsekvenserna av översvämningar och höjningen av havsnivån, kan bli stora för både samhället och individen. Arvika har exempelvis fått cirka 100 miljoner kronor för att skydda hela sitt centrum från översvämningar.

– Vi förstår inte logiken. Förra året fick vi 55 miljoner kronor extra, totalt 129,8 miljoner, för att de här åtgärderna var så viktiga och nu får vi 50 miljoner kronor mindre än i år. Det blir väldigt hattigt för oss att handlägga de här ärendena. Konkret betyder det här att det inte kommer att finnas så mycket pengar till det alla pratar om – att vi måste vidta åtgärder för att skydda oss mot klimatförändringarna, säger Mette Lindahl Olsson.

Pengar till SGI

Samtidigt som MSB fick sitt anslag för förebyggande av naturolyckor krympt till en tredjedel fick Statens geologiska institut, SGI; 100 miljoner kronor för att skydda kommunerna längs Göta älv från ras och skred.

Högt söktryck

Söktrycket från kommunerna har varit högt de senaste åren, ansökningarna brukar landa på omkring 250 miljoner kronor. I år har 14 kommuner sökt bidrag till 19 åtgärder, enligt tidningen Tjugofyra7.

Mette Lindahl Olsson säger att hoppet nu står till att det blir förändringar i höständringsbudgeten.

TT har sökt inrikesminister Mikael Damberg för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.