Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledaren Kajsa Wingård berätta mer om vad språkverkstan betyder och vad det innebär för verksamheten med mindre bidrag. Foto: SVT

Mindre pengar till studieförbunden skapar oro på språkverkstan i Kil

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbunden får 250 miljoner kronor mindre i regeringens budget för nästa år. Något som skapar oro bland arrangörer och besökare på språkverkstan i Kil.

– Den här språkverkstan finns inte om vi inte får de bidrag vi har från regeringen, säger Kajsa Wingård från studieförbundet Bilda.

När SVT besöker studieförbundet Bildas språkverkstad i Kil står gympa och kakbakning på agendan. Något som ger tillfälle att lära sig många nya ord. Två gånger per vecka kommer i snitt 25 personer för att umgås, träna på svenska och lära sig om det svenska samhället.

– Vi riktar oss till de som är hemma, som inte har någon sysselsättning, som är långt ifrån arbetsmarknaden och inte riktigt vågar ta steget att prata svenska.

Foto: SVT

Yrkesutbildningar ska prioriteras

Utbildningsminister Mats Persson (L) har tidigare uttalat sig om saken i SVT och då sagt att regeringen i stället för verksamhet inom studieförbunden hellre vill prioritera yrkesutbildningar.

Ser en fara för fusk

I en granskning har Riksrevisionsverket pekat på brister och en risk för att pengarna till studieförbunden används till privat konsumtion och inte till folkbildning.

– Det är jättetråkigt att folk har missbrukat det förtroendet. Men vi måste jobba med att se till att det inte blir fusk istället för att ta bort den här verksamheten som alla människor som är här, och hela Sverige, tjänar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.