I Värmland kommer dagen att uppmärksammas bland annat med fackeltåg genom Karlstad Foto: AP/TT

Fackeltåg och teater för att minnas Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

I dag samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades år 1945.

– Dagen är särskilt viktig nu när de sista överlevarna går ur tiden och förintelseförnekarna blir än tydligare med sitt budskap, säger Lars Stiernelöf som är projektledare för ”Värna Värmland mot våldsbejakande extremism”.

Inom några få år finns det ingen kvar. Ingen som kan berätta om Förintelsen. Då finns bara minnen, bilder och texter. Därför är det extra viktigt att uppmärksamma minnesdagen. Det menar ”Forum för levande historia” – en myndighet under Kulturdepartementet som verkar för nationellt i demokratifrågor, toleransfrågor och för mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen.

– Dagen uppmärksammas både för att vi inte ska glömma historien men också för att frågan är högst aktuell även idag. Själva mekanismen finns kvar och vi måste komma ihåg så att historien inte återupprepas, säger Lars Stiernelöf, projektledare för ”Värna Värmland mot våldsbejakande extremism”.

Aktiviteter i hela länet

I Värmland kommer dagen att uppmärksammas bland annat på gymnasieskolorna och med med utställningar på flera bibliotek runt om i länet. I Karlstad hålls även ett fackeltåg genom centrum, en teater på temat visas upp på Arenan och i Domkyrkan kommer ett samtal om förintelsen att hållas.

Aktuell fråga

Värmland har högtidlighållit just denna dag under flera år nu.

– Det brukar vara en bra blandning av människor och en hel del ungdomar som deltar, berättar Stiernelöf och fyller på:

– Man ska komma ihåg att det stora flertalet människor är bra och delar och tar del i de här diskussionerna. Hotfaktorn är alltid en minoritet men det finns ändå en risk att just denna grupp får för stort utrymme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.