Minskad kontroll av tunga trafiken

Publicerad

Lastbilstrafiken ökar och i många av förra årets olyckor var lastfordon inblandade. Men trafikövervakningen minskar och åkarna menar att det numera är riskfritt att åka på vägarna med ett dåligt fordon.
– Det är tämligen riskfritt, särskilt på kvällen och nattetid, säger Thomas Broström, regionchef för Sveriges åkeriförening.

På fem år har trafiksektionerna halverats i Värmland och i hela Bergslagen är bemanningen nere i en tredjedel. Vid torsdagens kontroll vid Stolpens trafikkontrollplats fanns bara fyra personer. Det är Värmlandspolisens hela styrka för att kolla den tunga trafiken.

– Det har skett en otrolig minskning av personalresursen totalt sett på trafiksektionerna, säger Leif Svensson, chef för polisens trafiksektion i Bergslagen, där Värmland ingår.

Utländska långtradare en riskfaktor

Vid kontrollerna ska polisen se på färdskrivaren med förarnas kör- och vilotider, men också om det finns farligt gods, att lasten är säkrad och att bilen är i gott skick.

– Jag skulle nog vilja påstå att det kanske inte är riktigt lika illa med de svenska transportföretagen och deras fordon, som det är med utländska långtradare, säger Leif Svensson på Bergslagens trafiksektion.

Åkeriföreningen kritisk

Thomas Broström, regionchef för Sveriges åkeriförening, ser en stor fara i neddragningarna.

– Det går ju fordon idag, som är väldigt undermåliga och trafikosäkra för alla som de möter, säger Thomas Broström på åkeriföreningen.

– Sådana ska bort, för det är ju grundläggande att vi ska kunna utföra det vi nu gör på ett lagligt sätt, menar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer